Короткий звіт про Велофорум-2014

10-12 жовтня 2014 у Львові пройшла шоста міжнародна конференція “Велофорум”, яка гостинно привітала доповідачів та учасників зі всієї України, а також гостей із семи інших європейських країн: Польщі, Білорусі, Чехії, Франції, Латвії, Фінляндії та Бельгії. Явка учасників кількістю в 152 осіб перевищила минулорічну більше, ніж на 100%. Велофорум 2014 року став найуспішнішим в цій серії велосипедних конференцій, що проходять з 2008 року.

Програма

Цього року конференція тривала три дні, що на один день довше, ніж у минулих роках. Додатковий день був запланований на п’ятницю, 10 жовтня, та мав на меті залучити до дискусії представників органів місцевої влади та транспортних планувальників. У цей день Велофорум відбувся у головному конференц-залі Львівської ратуші та зібрав 42 учасники. Основна частина конференції відбулася в готелі Таурус, що у центральній частині Львова, 11 та 12 жовтня.

Програма складалася з пленарних сесій, що відбулися в головному конференц-залі (місткістю 140 осіб), і паралельних секцій, що відбувалися одночасно у двох різних залах. Усі пленарні сесії та половина паралельних сесій синхронно перекладалися з англійської на українську мову. На паралельних секціях розглядалися особливі питання, що стосуються велосипедного руху: популяризація, інфраструктура, системи спільного використання велосипедів, відпочинок, дослідження велосипедного руху, фінансування, туризм і велосипедна культура.

Загалом було зроблено 48 доповідей та презентацій протягом трьох днів Велофоруму. 13 презентацій були проведені доповідачами з Європейського Союзу, а саме Франції, Бельгії, Польщі, Чехії та Латвії. Інші 35 презентацій були проведені українськими активістами, представниками органів місцевої влади та дослідниками.

Велосипедні екскурсії

Побудувавши близько 40 км велосипедних доріжок за останні декілька років, Львів має найкращу велоінфраструктуру в Україні. Тому демонстрація цієї нової інфраструктури учасникам Велофоруму була важливою частиною програми. З цією метою співорганізатори, Львівська міська рада, вирішили провести велосипедні екскурсії. Тури проводилися у групах по 15-20 осіб. Перші два тури відбулися в п’ятницю після полудня, три останніх – у неділю вранці. Усі екскурсії тривали 1,5 години та очолювалися львівськими чиновниками та планувальниками велоінфраструктури, у тому числі радником міського голови Львова з розвитку велосипедної інфраструктури Олегом Шмідом. Загальна кількість учасників велосипедних екскурсій склала 92 осіб. Велосипеди для екскурсій були надані місцевим велопрокатом.

Учасники

Загальна кількість учасників, які відвідали конференцію, склала 152 особи – це стало визначним рекордом Велофоруму. Українські учасники представляли 23 міста; найчисельніші делегації були зі Львова, Києва, Івано-Франківська, Вінниці та Одеси. Щоб побачити презентації Велофоруму, до Львова приїхало семеро осіб з Білорусі (Мінськ і Брест) і троє з Польщі (Глівіце, Люблін та Ряшів). 35% учасників Велофоруму були жінки.

Мета, організатори, донори

Велофорум 2014 мав на меті популяризацію велосипеда як стійкого виду транспорту в містах України, а також сприяння демократизації та залученню громадськості до вироблення політики шляхом обміну знаннями та мотивацією між містами та активістами

Подія була організована у партнерстві трьох організацій. ГО “Центр соціальних та ділових ініціатив” відповідала за програму, зв’язки з доповідачами, підтвердження учасників, збір коштів та фінансування. Асоціація велосипедистів Києва відповідала за поширення інформації, інтернет-промоцію, дизайн, реєстрацію учасників, а також за пошук фінансування. Місцевий співорганізатор, Відділ промоції міста Львівської міської ради, відповідав за більшу частину логістики, друковані матеріали, велосипедні екскурсії, фото- та відеозйомку, трансфери іноземних доповідачів, а також залучення волонтерів.
Фінансування

Більша частина бюджету конференції була профінансована за рахунок гранту Посольства США у Києві, однак були залучені й інші джерела фінансування. Зокрема, частина коштів була надана Європейською Комісією, Німецьким товариством інтернаціональної співпраці (GIZ), Фондом Гайнріха Бьолля, а також декількома бізнес-спонсорами та самими учасниками за рахунок реєстраційного внеску у розмірі 150 грн.

Щира подяка нашим донорам та спонсорам за допомогу у проведенні Велофоруму на такому високому рівні!